În urmă cu niște ani, aflând de slăbiciunea mea pentru Italia, o colegă îmi lansa provocarea de a face un top al celor mai frumoase locuri din această țară. Am spus atunci, fără să stau prea mult pe gânduri, Veneția, Roma și Cinque Terre. Dacă m-ar întreba azi, aș adăuga fără putință de tăgadă și magnificul Assisi, unul dintre cele mai cunoscute orașe din Umbria. Un loc sfânt, încărcat de spiritualitate, emoție și peisaje care îți taie respirația! O lume despre care am citit doar în cărți, un oraș mărturie vie a vieții Sfântului Francisc, împânzit de lăcașuri care îți atrag privirea ca un magnet, toate parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Eeeh, și în lumea asta ce pare de mult uitată, se întâmplă să nimerești în mijlocul unui festival medieval, Calendimaggio di Assisi.
– Frumos, dar avem și noi Sighișoara noastră, îi spun soțului, aproape plină de emfază.
*Ni s-a întâmplat în urmă cu niște ani să ajungem în Sighișoara în plin Festival Medieval! A fost momentul în care cetatea ne-a cucerit definitiv. Decoruri de Ev Mediu, domnițe și cavaleri…Știți, cred, ce înseamnă Sighișoara!
Să ne întoarcem însă la Assisi, micuțul orășel celebru în toată lumea. Imaginaţi-vă că vă plimbaţi pe străduţele înguste, admirați casele de piatră, arhitectura și emoția locului, florile superbe și în lumea asta de poveste se aude în surdină muzica medievală, apoi, din ce în ce mai tare, se aud tobele medievale…
Calendimaggio di Assisi
Și încep să vină la cadru și personajele medievale.
Eeeihh, da! Așa cavaleri mai spun și eu 😉
Povești cu personaje din Evul Mediu puse în scenă nu de actori, ci de locuitorii din Assisi, care se îmbracă în costume medievale și readuc astfel la viață vechi tradiții. Habar nu aveam când am ajuns în Assisi că celebrul festival Calendimaggio era în toi. Să fiu sinceră, nici nu știam de existența lui. Am aflat însă că inițial era o sărbătoare păgână ce saluta venirea primăverii și că de-a lungul secolelor, mai ales după împărțirea orașului în două facțiuni rivale, festivalul s-a transformat într-un concurs, uneori chiar sângeros. Abia din 1927 a prins forma actuală. A cunoscut doar două pauze în existența sa: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de Covid-19.
Festivalul nu are o dată fixă, se celebrează în fiecare an în zilele de joi, vineri și sâmbătă din prima săptămână a lunii mai. Scene medievale recitate, procesiuni în costumele vremii, spectacole muzicale, torțe, flori, steaguri și jocuri medievale între cele două facțiuni rivale ale orașului: Magnifica Parte de Sotto și Nobilissima Parte de Sopra.




M-am luat cu festivalul medieval și mi-am dat seama că nu am scris nimic despre bisericile vechi, panoramele superbe, străzile înguste și casele din piatră îndulcite de fresce, balcoane mici și florile viu colorate. Mă tot gândesc ce să vă recomand să vizitați în Assisi, doar că aici totul e frumos! Important e doar să ajungeți în orașul Sfântului Francisc. Îl veți parcurge cu ușurință la pas!
Vă las, totuși, câteva poze cu doar câteva dintre obiectivele vizitate de noi:
Bazilica Sfântul Francisc – Bazilica Inferioară și Bazilica Superioară (pentru că vorbim despre două biserici). Prima, în stil romanic, iar cea Superioară – în stil gotic. Ambele sunt decorate cu fresce superbe ale celebrilor artiști italieni. 28 dintre acestea poartă semnătura lui Giotto și sunt cele originale!



În Bazilica Inferioară se află și mormântul în formă de cruce al Sfântului Francisc, iar de jur împrejur – mormintele celor mai devotați discipoli ai săi: frații Leon, Masseu, Rufin și Angelo. O vizită pe care ar fi bine să o faceți în liniște, iar imaginile să le păstrați în minte și în suflet, fără poze. Am văzut atât de mulți turiști care încercau să imortalizeze momente și vă spun sincer că nu a fost deloc plăcut.
Bazilica Sfintei Chiara (Basilica di Santa Chiara)
Sfânta Clara de Assisi este cea care a fondat Ordinul Damelor Sărace, cunoscut acum sub denumirea de Ordinul Surorilor Clarise. Mai multe despre Santa Chiara aici
Templul Minervei (Tempio di Minerva)
Porticul Templului datează din secolul I î.Hr. și este cel mai bine păstrat templu roman dupa Panteonul din Roma. În 1539 a fost transformat în biserica Santa Maria della Minerva, după modelul celebrei omonime romane, iar în secolul al XVII-lea a fost renovat în stil baroc.

Biserica Nouă (Chiesa Nuova di Assisi), o biserică ce a fost construită între 1610-1615 și conform tradiției, cu multe secole în urmă, aici ar fi fost casa în care s-a născut Sfântul Francisc și unde și-a petrecut primii 24 de ani din viață.

Piazza del Comune, centrul vieții sociale și culturale din Assisi. Nu aveți cum să o ratați pentru că toate drumurile din orășel duc la ea!


Închei cu bine-cunoscuta urare a Sfântului Francisc: „Pace și bine!” și prin a vă dori să ajungeți să mergeți pe urmele pașilor ”sărăcuțului lui Dumnezeu – Il Poverello”, cum i se mai spune aici Sfântului Francisc. Mai multe despre viața Sfântului aici și aici
Și la final, câteva informații practice.
- Când vizităm Assisi?
Oricând! Aș îndrăzni să recomand începutul lui mai, când are loc Festivalul Calendimaggio di Assisi. Singurul minus în această perioadă: există riscul să plouă ori să fie ceață și să nu vă puteți bucura de panoramele extraordinare. De cealaltă parte, în lunile de vară, sunt înfiorător de mulți turiști, prețurile mult mai mari, iar temperaturile de peste 30 de grade și umiditatea ridicată vă pot da mari bătăi de cap. Așa că alegerea vă aparține. Oricum ar fi, știți deja, încălțăminte cât mai comodă, skechers! NU e reclamă, nu e ca și acum ar mai avea nevoie! Doar că așa cum de vreo 10 ani sunt dependentă de lentilele mele de contact, pe care le recomand tuturor celor care vor să scape, măcar ocazional, de ochelarii de vedere, la fel de dependentă sunt și de adidașii de mai sus.
- Cum ajungeți în Assisi?
Noi am ales mașina personală, pentru că așa facem în aproape toate concediile noastre. Dacă alegeți această variantă, aveți două posibilități: căutați o pensiune pe lângă Assisi, lăsați mașina acolo și veniți pe jos (de preferat ca locația să nu fie mai departe de 7-8 kilometri de centrul istoric al orașului) sau veniți cu mașina și parcați într-una din zonele special amenajate: Giovanni Paolo II, San Pietro, Porta Nuova, Piazza Matteotti, Porta Mojano, San Giacomo. Noi am parcat prima dată în Piazza Giovanni Paolo II, am stat aproape 3 ore și am plătit în jur de 4 euro. A doua oară am fost mai inspirați: am lăsat mașina la pensiune, am venit pe jos către oraș (vreo 2 km de mers ușor) și am cutreierat în voie, de dimineața până seara.
Foarte important, Assisi este în totalitate zonă ZTL (zonă cu trafic limitat – Zona a Traffico Limitato), așa că ar fi bine să vă informați înainte. Poate vă ajută și acest site
Nu de alta, dar amenzi mai mici de 35 de euro pentru parcări neregulamentare nu am auzit să existe!
- Unde vă cazați?
Assisi nu duce lipsă de oferte! Noi am ales o pensiune agroturistică la poalele citadelei, la 2 km de oraș, cu vederi fabuloase, gradină de măslini, camere curate și totul într-un stil tipic italian.


- Mâncarea în Assisi
Excelentă, dar și destul de scumpă! Așa că vă recomand să alegeți demipensiune sau mic dejun și cină. Altfel, ar cam trebui să plecați la ”vânătoare” pe la centrele comerciale de lângă Assisi, ceea ce e puțin cam complicat. Oricum, orice ați încerca aici, să aveți mare încredere în măiestria bucătarilor italieni. Cum Italia e numită deseori ”il paese più bello del mondo”, cam așa și cu bucătăria lor, pentru mulți, Italia e țara cu cea mai bună mâncare din lume! Dincolo de asta, când ajungeți în Assisi, testați, vă rog, Rocciata di Assisi, un fel de ștrudel cu mere, doar că în felul său…fenomenal!

Cu drag!
Este foarte frumos. Nu am fost inca.
Prin regiunea Toscana am fost in orasele cunoscute. Nu m-am saturat de vizitat Florența. De fapt totul e frumos.
Daaaa, așa este! Totul este frumos! Vă recomand însă să ajungeți și în Assisi. O să vă placă! 😘
Sărut mâinile, doamnă!
Aproape perfect textul! Aproape…
Aproape că îți mulțumesc! Aproape…
Frumoase locuri Dorina.Frumoasă biserica.
Mulțumim pentru frumoasa prezentare!