A trecut ceva vreme de când nu am mai scris aici, poveștile sunt multe, timpul însă e tare greu de împărțit astfel încât să reușesc să stau relaxată în fața laptopului și să mă pot apuca liniștită de scris.
Mă pregăteam să vă povestesc despre vacanța noastră în Italia, din luna mai. De câțiva ani a devenit aproape o tradiție ca la început de mai să fim acolo. Știți, v-am tot povestit despre slăbiciunea mea pentru Italia! Nicio altă țară nu ne-a impresionat și fermecat așa cum a făcut-o și o face de fiecare dată. Am străbătut-o în lung și în lat – mai puțin partea de sud – dar de fiecare dată când ajungem în Peninsulă descoperim locuri noi sau pur și simplu le revedem cu mare drag pe cele de suflet!
Nu voi scrie acum despre Italia, dar nici nu mă pot abține să nu vă las măcar câteva imagini, cu promisiunea ca o nouă postare despre locurile minunate descoperite și redescoperite să o păstrez pentru the very next time…


Astăzi, însă, vreau să vă povestesc despre cea mai recentă vacanță a noastră, cea din Bulgaria.
Prima dată am ajuns în țara vecină acum mai bine de 11 ani, în perioada Sărbătorilor de Paște, la invitația nașilor noștri. Nisipurile de Aur, all inclusive și gașcă mare, mare. Nu aveam foarte mari așteptări, doar că am descoperit atunci o țară extrem de frumoasă, cu un fel de a face turism pe care nu îl mai întâlnisem în afara granițelor. Ne-am simțit aproape ca acasă, hotelul era plin de români, recepționerii, chelnerii, cred că toți știau/vorbeau românește. Sau cel puțin înțelegeau ce vorbeam noi! Cinste lor și celor care i-au învățat să facă turism la un așa nivel.
Am mai vizitat atunci Nessebar (o bijuterie de oraș) și puțin din Balcic.

Micul dezavantaj al unei vacanțe într-un grup foarte mare este că majoritatea e cea care decide când vine vorba de vizitat noi locuri. Sau cel puțin așa a fost atunci și, în afară de locurile de mai sus, nu am apucat să vizităm în stilul și ritmul nostru. Cert este că am știut că ne vom reîntoarce! Simțeam și știam că locurile acelea merită explorate.
Ca să înțelegeți cât de mult ne-a plăcut Bulgaria, din 2011 și până acum, am vizitat-o în fiecare an! Uneori ne-am dus acolo chiar și în sezonul rece, doar să mâncăm la ferma de midii de la Dalboka! Celebra fermă rămâne, după atâtea vacanțe petrecute prin Bulgaria, locul unde se mănâncă cel mai bine în țara vecină. De fapt, cred că aici găsiți cele mai bune preparate din scoici din lumeeee! Atenție, însă! Noi ne-am dus, de fiecare dată, la cea din dreapta. Când veți ajunge acolo, o să vedeți că sunt două locații. În stânga este Restaurantul Dalboka și înțeleg de la cei care au mai fost pe aici că are câteva minusuri, iar în dreapta găsiți renumita fermă de midii.
Ajungeți relativ ușor în zonă, singura recomandare ar fi să lăsați mașina pe marginea drumului, destul de sus, astfel încât să evitați acea pantă abruptă.
Experiența culinară este de neuitat, prețurile sunt foarte ok, servirea rapidă, personalul înțelege și chiar vorbește românește, iar locația este fantastică!


Nu o să mă apuc să scriu acum despre toate locurile vizitate în acești ani, căci avem vreme în perioada următoare să le luăm pe rând, ci doar o să le trec rapid în revistă pe cele mai frumoase văzute de noi: Balcic, Capul Kaliakra, Nessebar, Thracian Cliffs și Kavarna. Sunt locurile care, din punctul meu de vedere, merită să fie trecute pe lista scurtă atunci când planificați o vacanță în Bulgaria.
De această dată am simțit nevoia de multă relaxare și odihnă (ceea ce se întâmplă destul de rar în plecările noastre), așa că am ales Kavarna, un mic oraș din regiunea Dobrici, la nici 40 de kilometri de Vama Veche. Este o zonă destul de ferită de freamătul și aglomerația stațiunilor din Bulgaria, lipsită de viața de noapte, de muzică și cluburi. V-am spus, e pentru cei care caută liniște și relaxare 😊
Însă aveți aici două obiective de neratat: Capul Kaliakra și celebra fermă de midii Dalboka, despre care am scris mai sus.
Kaliakra este, de fapt, o peninsulă îngustă de aproape 2 kilometri, cu panorame superbe. O fâșie de pământ, încărcată de istorie și povești, cu o cetate condusă de-a lungul vremurilor de traci, apoi de eleni, romani, bizantini și ceva mai târziu de bulgari.
Ca un fapt divers, între 1913 – 1916 și 1918 – 1940, Kaliakra a aparținut României, după cucerirea Cadrilaterului…



Nu ratați nici monumentele istorice, muzeul găzduit de grota din stâncă, capela din piatră ridicată în cinstea Sfântului Nicolae, nici restaurantul (deși prețurile sunt destul de piperate) și să nu uit nici de legendele frumos povestite de vecinii bulgari. Sunt câteva tare frumos scrise, însă pe mine m-a impresionat cel mai mult cea despre cele 40 de fecioare care au ales să se arunce în mare pentru a nu fi capturate de otomani și vândute ca sclave. Găsiți toate legendele aici

V-am spus că mini-vacanța asta a fost mai mult despre relaxare și odihnă, așa că am ajuns acum și la capitolul cazare.
În Kavarna, la orice oră din zi și din noapte, opțiunea noastră numărul unu în materie de cazare a fost și va rămâne Calithea Complex. Este locul pe care l-am descoperit în urmă cu niște ani și unde am văzut cel mai frumos Apus dintre toate de până acum.

Complexul este amplasat pe o coastă înaltă, stâncoasă, cu o priveliște pur și simplu uluitoare asupra mării.
Este la aproape un kilometru de plajă – una micuță și intimă, iar de aici ajungeți foarte ușor la 3 obiective de top din Bulgaria: Capul Kaliakra, ferma de scoici de la Dalboka, dar și în Balcic.





Atât pentru acum! Până data viitoare, vă aștept cu sugestii, reclamații și, de ce nu, cu ponturi pentru vacanțe cât mai reușite! 😉
Sărut mâna!
Ca unul care mai fug în vacanțe prin România (am fost totuși și în Grecia și Israel) apreciez foarte mult blogul tău unde oferi detalii prețioase din itinerariile tale/voastre.
Îți mulțumesc pentru aceste prețioase prezentări.
🤗
Eu îți mulțumesc pentru prezența și comentariile de aici!
Servus Dorina.
Frumoasă povestea legată de Bulgaria,frumoase și pozele.Da,așa este în grup mare,e mai complicat puțin.Dar o să mai mergi pe acolo pentru o excursie,în ritmul vostru.Despre Nessebar,mi-a povestit o cunoștință spunând că e foarte frumos.Numai bine și sănătate.
Mă bucur că îți plac. Sănătate multă!