Bled, nestemata slovenilor!

Despre frumoasa Slovenie scriam aici, anul trecut, tot pe vremea asta. Vă „spuneam” atunci că am tranzitat țara de zeci de ori în călătoriile noastre prin străinătate, dar am vizitat-o de doar două ori. Anul trecut vă povesteam despre Portoroz și Piran, superbele stațiuni de pe riviera slovenă, astăzi m-am gândit să scriu despre Bled, frumosul orășel desprins parcă din povești. Nu știu cum o fi vara aici, dar noi l-am vizitat în mijlocul iernii, iar locul era aidoma unui tărâm de basm, plin de magie și cu un farmec aparte.

Așezat la poalele munților, micul oraș cu aer medieval a fost binecuvântat cu un lac de de culoarea smaraldului, un mândru castel ridicat pe creasta unei stânci, dar și cu o insulă în formă de lacrimă, despre care oamenii locului spun că ar fi din vremuri preistorice. Noi am ajuns pe insulă cu o pletna, un fel de barcă mai mare, acoperită și condusă de un singur vâslaș. Dacă sunteți curajoși și vremea ține cu voi, puteți opta pentru o mică barcă cu două vâsle, pe care să o manevrați singuri. Este de altfel și varianta cea mai ieftină dintre toate modalitățile tradiționale de a ajunge pe micuța insulă. Spun tradiționale pentru că pe lac nu sunt permise de niciun fel ambarcațiunile cu motor.

Deși e doar un mic petic de pământ, Insula Bled are câteva clădiri, fiecare cu poveștile și legendele sale. De exemplu, actuala biserică, ce datează din secolul al XVII-lea, ar fi construită pe locul unde s-a fi aflat odinioară templul dedicat zeiței Živa – zeiţa dragostei şi fertilităţii în mitologia slavă. O legendă locală spune că templul a dispărut în timpul luptelor dintre păgâni și creștini, cei din urmă reușind să ridice aici un lăcaș de cult. 

Ca să ajungi la biserica din mijlocul insulei, trebuie să ai însă o condiție fizică de invidiat. De la țărm și până la biserică, ai de urcat 99 de trepte de piatră. De altfel, biserica, ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, este cunoscută peste tot drept ”Biserica celor 99 de trepte”.

Și tot datorită unor legende locale, lăcașul este extrem de ”vânat” și frecventat de cupluri din toată lumea, care aleg să își unească aici destinele. Dincolo de priveliștea de vis, tradiția spune că dacă mirele reușește să urce cele 99 de scări cu aleasa în brațe, atunci vor avea parte de o căsnicie binecuvântată și fericită. 

Castelul Bled, cel mai vechi castel din Slovenia, stă cocoțat pe o stâncă înaltă de aproape 130 metri. Impresionează prin așezarea sa atipică, prin vechime (prima atestare undeva în jurul anului 1100), dar mai ales prin superba panoramă asupra lacului Bled.

O alee frumos pietruită ne-a dus către curtea castelului, o curte inferioară cu ziduri, turnuri de apărare, muzee, o galerie, o veche tipografie, dar și o cafenea unde am savurat cele mai gustoase croissante și cea mai bună cafea! Din zona cafenelei ajungi apoi în curtea superioară, după ce urci niște trepte înguste și cam ciudate, dar cu siguranță veți uita această urcare după ce veți ajunge în locul cel mai fotografiat de turiști: panorama castelului. O priveliște senzațională, care dezvăluie o frumusețe naturală aproape ireală!

Abia după ce l-am vizitat, am înțeles de ce acest mic oraș era, pe vremuri, destinația preferată a multor aristocrați din întreaga lume. Nu că acum nu ar fi în topul destinațiilor turistice din Europa și cel mai vizitat din Slovenia. 

O țară mică, frumoasă și cochetă cu locuri ca niște nestemate de care slovenii știu să aibă atâta grijă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *